Greater Houston Partnership and Partnership Tower – Houston’s New “Front Door”

Move Resource Group was honored to be the move management firm for Greater Houston Partnership’s move to the new Partnership Tower.

GHP’s Video/Interactive Display

Houston has always been a city of innovative leadership, exhibiting a rich and diverse culture and a hospitable spirit.  Now the city has a huge “welcome mat” with the new Partnership Tower, which is a place for global leaders, near and far, to see the city from a unique angle, both inside and outside of the new building.  After stepping off the elevator, the interior corridor gives visitors a view of a video/interactive display panel, which can be customized to greet visitors, and the Instagram Wall, which showcases a canvas of Houston’s citizens and sights. Guests can step outside onto the 9th floor, 2,030 sq. ft. terrace to take in a beautiful view of Houston, from downtown to all points beyond.  The details included in the new space are articulate, from the acoustics as you move from room to room, to the “greater than” symbols interspersed throughout the glass office panels.

Instagram Wall #HouWall

As move managers for the Greater Houston Partnership, we provided the organization with the ability to have a stress-free move, creating minimal downtime for the employees to continue effectively doing their jobs while transitioning to a new building.   Move Resource Group relocated Greater Houston Partnership into their new space which occupies 50,000 square feet and can accommodate 120 employees.

Our team members enjoyed the presentations of Greater Houston Partnership’s new space on Media Day and at the Member Open House.  We appreciate Greater Houston Partnership’s commitment to hiring their members, such as MRG, to execute this move project.  We are proud to be a part of GHP’s move to the new “front door” of Houston!

jamey-rootes

Jamey Rootes, President of Houston Texans

abby-construction

terrace-media-night abby-julie-media-night

Read further about the Greater Houston Partnership and their continued effort in making Houston a City with No Limits.  The GHP project also included partnerships with Kirksey Architecture, Graebel|Optim Workspace, D.E. Harvey, JLL, David Brown, and Knoll|The Ofis

Posted in Uncategorized | Comments Off on Greater Houston Partnership and Partnership Tower – Houston’s New “Front Door”

Brockman Hall for Physics

Brockman Hall for Physics
RICE UNIVERSITY PROJECT

Because it’s often difficult to ascertain the complexity as well as similarities in projects, we would like to provide some detailed information about the project at Rice University.  The timeframe of this project was managed during our team’s tenure with iOffice, a continued business partner whose product is facilities management software.

Commonalities

  • Moving from multiple relocations/labs into a new facility
  • Working with multiple Professors/teams and types of labs
  • Working with varied types of equipment, some extremely delicate in nature such as microscope lenses, some with very heavy, complex types of equipment weighing six tons, some needing “life support” throughout the move which would take place on outside pathways on campus (which were covered with oak tree debris and other potential natural elements such as wind and humidity).
  • Types of materials: biomedical, hazardous materials, chemicals, gasses, electrical, some equipment very old and delicate (cannot be replicated)
  • Putting together a schedule based on lab milestone dates, experiment data timelines & integrating schedules and assigning lead project managers to manage the varied schedules and moves
  • Logistics: Experiments were built in place inside old buildings requiring disassembly to relocate (some partial, some complete), removing interior and exterior building walls, building platforms, rigging, craning which involved construction crews and environmental crews on campus

Project Background

Rice University constructed the Brockman Hall for Physics, which was designed by Architect Kieran Timberlake and Constructed by Linbeck Construction. Our commission was to relocate laboratories of various scientists throughout the campus from approximately eight buildings into the Brockman Hall for Physics. Various departments included all experimental, theoretical and applied physicists from departments of Physics and Astronomy and Electrical and Computer Engineering. The new environment set out to create an environment of collaboration and support research in atomic, molecular and optical physics; biophysics; condensed matter physics; nanoengineering and photonics. Components of the building basement included noise, vibration, temperature and humidity control.

The project originated due to the data return from the various buildings and experiments so sensitive that the traffic on the perimeter of the current campus affected the data that the scientist were receiving as well as environmental challenges such as humidity in this region. The facility’s design included vibration and noise controlled underground labs to support the work and meet the exacting requirements of the departments and also to consolidate the research with the applied physics thus benefitting the science community.

Our Commission

To relocate sixteen laboratories into the new facility without exposing them to any elements, preserving years of work building the experiments and data that was collected, minimizing downtime for scientists, relocating everything with no compromising damage and to manage this on time and within budget.

In particular the laser tables of two professors were of great concern. Professors Randy Hulet and Tom Killian were heavily involved in the design of the building as their labs risked negating data they had gathered over 10-12 years. The tables in their labs sit on pneumatic vibration isolation legs to assist with minimizing the vibrations on these experiments, which use lasers to split and cool atoms and have miles and miles of cables and equipment attached to them. The request was that we move these tables as intact as possible so they didn’t have to “rebuild” their experiments, which was most likely impossible.

Upon contacting the table manufacturer to gather information on the weight of the base tables (less experimental components on top and suspended from the ceiling) their response was “you can’t move these tables”. That wasn’t an option for our team. The commission was to move the tables with as little disassembly as possible and managing components like humidity, dust particles, and vibration – and the tables should not be tilted more than 15 degrees during the process. The vacuum equipment and optical elements would remain on the tables.

After spending time interviewing the professors and their departments, it was determined that these experiments had the following basic components:

  1. They were highly sensitive and delicate
  2. Immeasurable value
  3. They weighed somewhere between four to six tons
  4. They had to be moved from one building to another without compromising any aspect of the experiment
  5. We had to create a way to accomplish this which meant finding the right resources
  6. This had never been done before

Realizing there was a similarity in commission to what museums sometimes need to accomplish, we did some research and ultimately reached out to the museum preparator for the Houston Museum of Natural Science. They recommended a local company, TyArt, to assist with engineering and collaborating to relocate these tables. This company was acquired by Rice to join the team and to work with our relocation team to create a plan.

The Plan

The final plan resulted in multiple vendors coming together along with the engineers of the building, facilities department and an extensive move team that coordinated and mitigated issues thoroughly before the move began. We purchased water tanks, filled them with water and tested the weight load of the internal overhead crane, which was incorporated into the building design to attach and lower the tables down into the basement through removable cement blocks to test the weight limit. We built “mobile homes” with lightweight materials with components that could be interchanged to accommodate the various lengths and widths of tables. These encasements had cut out windows so that we could monitor the experiments inside, and tubing to connect to power sources to support the vacuum systems, which needed to continually function during the move.

To prepare these tables, the lasers had to be removed and carefully crated for relocation, the experiments had to be disconnected at points where they had been attached to the ceilings of the building and between tables. Each of those cables had to be labeled and categorized, each piece of equipment in the room had to be accounted for on our equipment list along with pertinent data. The room temperatures had to be brought down to ambient temperature over time to negate humidity and condensation; multiple layers of clear film covered the tables, in case one might be compromised. The tables had to be strategically balanced and attached to the encasement, which then was transferred on to a pneumatic set of lifts with air bladders that were designed by one of our resources recommended by the museum.

Once the tables were ready to be relocated, the pathway had to be evaluated, swept free of acorns or anything that might cause vibration, trees overhead had to be evaluated and measured for clearance and of course, the Houston weather was a factor as well. One particular lab had to have a portion of the building exterior removed and a platform built so that the table could be located to the outside where it was then lifted with stabilizing bars and a crane located across the street to the pneumatic lifts that were placed on the street. We opted to push all these experiments through the campus to the new building eliminating the risks of tilting by loading them on to trucks and driving them.

Once inside the building the tables were again balanced by the stabilizers, connected to the overhead crane system and manually lowered one inch at a time down into the basement. During this time, the pneumatic lifts were taken down to the basement through an elevator system and placed on the floor at the exact point where the table would need to be balanced on the lift and then once secured; they were rolled into place in the new laboratory.


Final Word

In one of my initial interviews with Professor Hulet, he calmly explained to me that he understood that this building (a $64 million project) had been built primarily for labs like his but if he wasn’t comfortable with the process, he wouldn’t relocate until he was comfortable with the plan. I came away from that conversation understanding that his life’s work was in my hands.

His lab with multiple tables and the largest, a 16 foot, six ton table was the last one to make it into the new building. Once the table was settled into place, Professor Hulet and his lab team went to retrieve several bottles of champagne that they had hidden in ice chests, poured us all a glass and he said: “Julie, I never thought this could be done, and I thought at a minimum, I would be down for two years. We will be back up and running within two weeks and I can’t thank you enough.” With tears in his eyes (and everybody else’s) we toasted to a successful project and new beginnings.

Photos

aligning-the-table-in-the-new-lab
Professor Killian’s watchful eye

attaching-supports-for-the-outer-box-to-attach-to-the-table
Lifting a smaller table

killian
Attaching supports for the outer box to attach to the table

lifting-a-smaller-table
Aligning the table in the new lab

rice-2 rice-3 rice-4 rice-5 rice rice6 lowering-the-table-under-the-watchful-eye-of-the-professors-and-lead-building-engineer
Lowering the table under the watchful eye of the professors and lead building engineer

rice8a-happy-hulet-lab-team
A happy Hulet lab team

the-toast
The toast

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted in Uncategorized | Comments Off on Brockman Hall for Physics

Rice University Sports Center Relocation

RICE4

Our team at Move Resource Group embarked upon an impressive project in late July, early August as we moved the Rice University Athletics Department into the new Brian Patterson Sports Performance Center.

“The fully-funded $31.5 million project includes a 60,000-square-foot, two-story structure that will house a weight room, a home team locker room, coaching and staff offices, an auditorium, a football team lounge and areas for training and sports medicine that include hydrotherapy, plunge pools and exam rooms. The weight room and sports medicine areas will be available to student-athletes from all sports at Rice.”
-Rice University Athletics

Our team managed the entire relocation with a full team of 5 relocation professionals onsite each day.  What a great journey it was! With the players starting back for training just days after move-in, we were on a tight timeline but were able to get everyone moved in ahead of schedule, without any delays for the players. Our team loves a good challenge!

The coaches, athletic staff, and project team kept such a positive attitude throughout the process and made our jobs that much more enjoyable! We are honored to say we were a part of such an exciting move for the athletics program at Rice University. Go Owls!

Adam Wexler from KPRC-Houston filed this video report on the completed project.

weight3  weight2

weight1   locker2

locker

 

 

 

 

Posted in Uncategorized | Tagged , , | Comments Off on Rice University Sports Center Relocation

In Full Swing!

The MRG team has been busy working on building relationships and serving our clients this last year.  We just completed a move last weekend for a client whose first move with us was about 15 years ago – this was their 4th move and I hear they have another coming up soon as well!

Keep an eye out – we are going to do some re-branding of our residential services. We are narrowing down a few names and plan to launch that as soon as we get all the details arranged.  The markets and our clients are so different; we felt they should each have their own brand.

Our team has become quite the traveling group with several trips this year for both our commercial and residential clients.  There are quite a few “tales to tell”.  If you see Patti or Andi, you might ask them how many move coordinators does it take to change a light bulb that’s located 16’ high, or maybe the better question is how many light bulbs does it take?  Suffice it to say it’s allowed our team many hours of bonding and perfecting teamwork.

In January, we relocated a very cool drilling rig model from LeTourneau University in Longview, TX to the George Bush Presidential Library and Museum in College Station, TX for an upcoming exhibit “Offshore Drilling:  The Promise of Discovery” which opens March 31st.  Lots of media coverage was involved and the original builder of the model even made the trip to watch the move.  Here is a link to the article (you can see Abby overseeing the move in the third photo).

An interesting factoid (one has to appreciate the innovativeness of college students) upon carefully examining the model there is a green army man positioned on the helipad stairs.  Nobody has any idea how it got there, the model is completely sealed in glass and it would be quite a feat to disassemble, place an army man inside and reassemble the model. You can see more photos of the move on our Facebook page – we’ll also share more details about the exhibit as it nears so stay tuned.

vinegarroon

Reassembling at the George Bush Presidential Library and Museum, January 15, 2014.

The Vinegarroon model is another unique move that the MRG team has been a part of.  Our reputation for doing the impossible is one we wear proudly and enjoy the new challenges that come our way.  We’ve partially disassembled buildings, built pneumatic lifts, relocated 5 ton physics experiments using cranes and life support systems, relocated 6,000 cancer research mice (in one day), historical artifacts and various equipment, generally moving in the early morning hours when the rest of the city is still sleeping.  It’s a crazy world we work in but we love it and look forward to more in 2014!

Posted in Uncategorized | Tagged | Comments Off on In Full Swing!

Meet the Skinny Move

By: Julie Walker

Over the years, I’ve been frequently called out to bid jobs that just aren’t economical to a company and although I went through the motions and did the best I could to make it as affordable as possible, I knew it wasn’t a good fit for their company. I’ve contemplated the dilemma of companies that didn’t meet the thresh hold of needing a move coordinator but knowing how much they could benefit from having a coordinator and because I’m a problem solver, Move Resource Group just rolled out a new product called the “Skinny Move”.

Personally, I believe it’s a stroke of brilliance because it meets the needs of the client’s budget and we are able to provide the tools to achieve a successful move. It’s a win-win solution – you get the benefits of an advisor that’s been there and done that and who cares about you and your company and wants to help – without the full cost of a move coordinator managing the project. If your office is planning a move and you have less than 51 employees or 50,000 square feet of space, you are a good candidate for this type of service. So call us if you meet the criteria of that last sentence so we can get you started in the right direction. In the meantime I’ll share a few “aha” moments with you.

Continue reading

Posted in Uncategorized | Comments Off on Meet the Skinny Move